Αρχική > News > Φωτιά που δροσίζει

Φωτιά που δροσίζει

Φωτιά πού δροσίζει, καθαρίζει και φωτίζει τα πάντα! Βασιλιάς ουράνιος, εμπνευστής κάθε επιτυχίας. Παρηγορητής και Ενισχυτής στα απρόοπτα, στα δύσκολα και τα θλιβερά. Θησαυρός των αγαθών και Χορηγός όλων των καλών στη ζωή μας. Θεός αληθινός, Άγιος, Κυρίαρχος, Παντοδύναμος, Άναρχος είναι το Άγιο Πνεύμα. Το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, «το εκ του Πατρός εκπορευόμενων, το συν Πατρί και Υίω συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον». Πάντοτε υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, χωρίς αρχή και τέλος.

Το προτελευταίο βράδυ της επίγειας ζωής Του ο Κύριος, όταν παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και άφησε στους μαθητές Του τις τελευταίες υποθήκες Του, τους βεβαίωσε για την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή τους: «Θα παρακαλέσω τον Πατέρα μου και θα σας δώσει άλλον βοηθό και οδηγό για να μένει μαζί σας αιώνια. Θα σας δώσει το Πνεύμα που φανερώνει και διδάσκει στις καλοδιάθετες ψυχές την αλήθεια» (Ιώ. ιδ' 16-17).

Και δεν άργησε να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση αυτή. Την ήμερα της Πεντηκοστής χωρίς κανείς να το περιμένει ήρθε βοή από τον ουρανό, σαν βοή σφοδρού άνεμου. Και η βοή αυτή γέμισε όλο το σπίτι, όπου κάθονταν οι Άγιοι Απόστολοι. Τότε είδαν με τα μάτια τους να διαμοιράζονται σ' αυτούς γλώσσες παρόμοιες με τις φλόγες της φωτιάς. Στον καθένα τους κάθισε από μία πύρινη γλώσσα και γέμισε το εσωτερικό τους Πνεύμα Άγιο κι άρχισαν να μιλάνε ξένες γλώσσες και να διδάσκουν θείες αλήθειες. Από άτολμους και αγράμματους ψαράδες τους έκανε ατρόμητους κήρυκες της Αλήθειας στα πέρατα της Γης το Άγιο Πνεύμα, με το φωτισμό και την αλλοίωση Του.

Η μέρα αυτή θεωρείται η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας. Το Άγιο Πνεύμα είναι πλέον η ψυχή και η ζωογόνος πνοή της. Της χαρίζει το ηρωικό φρόνημα στους αγώνες της. Την οδηγεί, τη φρουρεί, τελεί τα Ιερά της Μυστήρια.

Το μεγάλο αυτό δώρο του Θεού, το Άγιο Πνεύμα προσφέρεται σ' όλους τους Χριστιανούς. Όταν κατά τη Βάπτιση μας γινόμαστε μέλη της Εκκλησίας, με το Μυστήριο του ιερού Χρίσματος σφραγιζόμαστε με τις ανεκτίμητες δωρεές Του και από τότε το Άγιο Πνεύμα γίνεται μόνιμος Υποστηρικτής στη ζωή μας.

Όλα μας τα δίνει «ο Θησαυρός των αγαθών». Είναι ο Χορηγός της ζωής και οποιουδήποτε άλλου καλού. Καμιά αρετή δεν μπορούμε ν' αποκτήσουμε δίχως τη χάρη Του. Αυτό μας δίνει τη διάθεση να παλεύουμε για να νικούμε τις αδυναμίες μας. Αυτό μας φωτίζει να κατανοούμε τα μαθήματα μας και να προχωρούμε στις σπουδές μας. Φωτίζει το νου μας. Μας ενθουσιάζει με επιθυμίες ανώτερες, άγιες. Μας εμπνέει να πράττουμε έργα καλοσύνης. Μας χαρίζει τους καρπούς Του: αγάπη, χαρά, ειρήνη...

Αυτό, το Άγιο Πνεύμα, μας ψιθυρίζει τα λόγια της προσευχής μας. Βρίσκεται συνεχώς κοντά μας. Γνωρίζει τις αγωνίες μας για το μέλλον και μας στηρίζει στους αγώνες και στις προσπάθειές μας. Ακόμα και στις ασθένειες, Αυτό μας παρηγορεί, μας χαρίζει υπομονή και ανακούφιση.

Σε ώρες που τα πάντα γύρω μας είναι μελαγχολικά και σκοτεινά, το Πανάγιο Πνεύμα εμπνέει αθόρυβα μέσα μας εμπιστοσύνη στην παντοδυναμία και στην αγάπη του Θεού. Κι έτσι θαρρεύουμε και προχωρούμε.

Όταν ο νους μας συγχύζεται, θολώνει, το Άγιο Πνεύμα φωτίζει τη σκέψη μας, φανερώνει τη συμφέρουσα απόφαση, την καλύτερη λύση. Όλα το Άγιο Πνεύμα τα επιτελεί. Τι μένει σε μας;

Απομένει σε μας να μην αντιστεκόμαστε στην ενέργειά Του μέσα μας. Να διώχνουμε τις αιτίες που το απομακρύνουν από τη ζωή μας. Απομένει σε μας να δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη τα δώρα Του, να αφήνουμε τη ζωή μας να καθοδηγείται από τη ζωογόνο πνοή Του.

Περιοδικό «Προς τη Νίκη» Ιούνιος 2012

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC