Αρχική > News > Το πρόγραμμα επισκέψεων σε Γηροκομεία και Στέγες Γερόντων

Το πρόγραμμα επισκέψεων σε Γηροκομεία και Στέγες Γερόντων«΄Ηταν επιτακτική ανάγκη η δημιουργία αυτής της δράσης» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο προϊστάμενος του ιερού ναού και εμπνευστής της ιδέας αυτής π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου και εξηγεί: «Ο τομέας των γερόντων είναι περιοχή ευαίσθητη, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι μια δράση η οποία ξεκίνησε από την αγωνία μέσα στην ενορία. Βλέπουμε καθημερινά πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν συγγενείς και φίλους να τους προσέξουν και αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες λόγω γήρατος.

Ξεκίνησε, λοιπόν, ένα πιλοτικό πρόγραμμα στα γηροκομεία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που βρίσκεται κοντά στην ενορία, στην οδό Καβάφη 8, και Στέγη Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη». Ο π. Θεμιστοκλής αναλύει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ότι επισκέφθηκαν τις στέγες γερόντων, επικοινώνησαν με τους διευθυντές και υπευθύνους, και έθεσαν τις υπηρεσίες τους στην εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Η υπεύθυνη του προγράμματος Αργυρώ Μερκούρη μας εξηγεί ότι η εθελοντική δράση έχει ξεκινήσει με εβδομαδιαίες συναντήσεις σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι εθελοντές σήμερα ξεπερνούν τους 60 και είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας.

«Σκοπός της δράσης είναι να κάνουμε ευχάριστη παρέα σε άτομα τρίτης ηλικίας, κρατώντας τους χριστιανική συντροφιά μέσα από την ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων, βιβλίων, του "Γεροντικού", με συζήτηση πάνω σε θέματα πίστεως, κατηχητικό λόγο, ψαλμούς, ύμνους και τραγούδια» αναφέρει η κυρία Μερκούρη και εξιστορεί πως, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, υιοθέτησε πολλά στοιχεία από τη δομημένη δράση των επισκέψεων στις φυλακές που πραγματοποιεί η ενορία. «Οι επισκέψεις μας διαρκούν περίπου μία ώρα και η ομάδα μας αποτελείται από τουλάχιστον τρία άτομα. Το πρόγραμμα καθορίζεται κάθε τρίμηνο στη συνάντηση ολομέλειας των εθελοντών, όπου και συζητούνται και ορίζονται θέματα όπως οι ημέρες και οι ώρες επισκέψεων σε κάθε γηροκομείο, οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν σε κάθε ομάδα και ποιος ορίζεται υπεύθυνός της. Σήμερα οι επισκέψεις μας στα γηροκομεία είναι σχεδόν καθημερινές. Πραγματοποιούνται συνήθως απογευματινές ώρες, για να μην ενοχλούμε το προσωπικό τις ώρες αιχμής. Κάθε εθελοντής συμμετέχει κατά μέσο όρο σε δύο επισκέψεις τον μήνα, μία επίσκεψη ανά δεκαπενθήμερο, στα γηροκομεία. Μετά το πέρας της επίσκεψης κάθε ομάδα καταγράφει τις εμπειρίες της, τις εντυπώσεις της, πιθανόν και ιστορίες ή και διδαχές από τους γέροντες που συμμετείχαν στην παρέα τους εκείνη την ημέρα» τονίζει.

Στις δράσεις για τις επισκέψεις αγάπης μπορεί οποιοσδήποτε να εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Με δήλωση των ημερών για τις οποίες προσφέρεται κάθε εθελοντής καθορίζεται το τριμηνιαίο πρόγραμμα διακονίας στα γηροκομεία. «Η αρχική ιδέα ήταν να επισκεπτόμαστε τα γηροκομεία της περιοχής, αλλά ελπίζουμε και ευελπιστούμε να ανοίξει αυτό το πρόγραμμα και να κρατάμε συντροφιά ακόμη και στους ηλικιωμένους που είναι στο σπίτι τους, με μόνη συντροφιά την τηλεόραση» τονίζει η κυρία Μερκούρη, η οποία κάνει λόγο για μοναδική εμπειρία. Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου οι επισκέψεις γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Κυριακή (17.00-18.00), ενώ στη Στέγη Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη (17.30-18.30).

Αναδημοσίευση από το άρθρο της εφημερίδας "Ορθόδοξη Αλήθεια" του Μάκη Αδαμόπουλου.

Πληροφορίες για συμμετοχή στις επισκέψεις στην κ. Βασιλική Αλεξιά στο τηλ.6972843477

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC