Αρχική > News > Τις ο αρχιτέκτων;;;

Τις ο αρχιτέκτων;;;

«Φοβερό βασανιστήριο των ψυχών, σαράκι που κατατρώγει όχι μόνον τα κόκκαλα, αλλά και τη σκέψη, δήμιος καθημερινός που δεν ξεσχίζει μόνον τα πλευρά, αλλά καταστρέφει και τη δύναμη της ψυχής» με αυτά τα λόγια περιγράφει πολύ εύστοχα ο ιερός Πατέρας της Εκκλησίας Ιωάννης ο Χρυσόστομος το φοβερό πάθος της κατάθλιψης. Γιατί πάθος; Γιατί κάνει την ψυχή να πάσχει, να υποφέρει.

Στις μέρες μας η επιστήμη της ψυχιατρικής, που βλέπει τον άνθρωπο σαν βιο-ψυχοκοινωνικό ον, τη βλέπει σαν πάθηση και προσπαθεί ποικιλοτρόπως να την θεραπεύσει. Οι προσπάθειές της α) μέσω φαρμακευτικής περίθαλψης, β) μέσω της απόλαυσης του θυμικού και γ) μέσω του τρόπου διαχείρισης των συναισθημάτων, βγάζει την ψυχή έξω από την πάθηση και προσπαθεί να βρει ανταπόκριση στο συναίσθημα και στο σκοτισμένο νου του ανθρώπου.

Δίνει φάρμακα και προτείνει: Διασκέδαση - Διασκέδαση - Διασκέδαση! Ό,τι διαλύει έστω και προσωρινά τα σκοτάδια! Άσχετο αν αυτά αργότερα επιστρέφουν δριμύτερα!Πιο πυκνά, πιο έντονα…

Όμως, η κατάθλιψη δεν είναι μόνο θέμα του νου και του συναισθήματος. Ούτε μόνο των κουρασμένων -στην καλύτερη περίπτωση- νευρώνων. Είναι πρωτίστως θέμα της ψυχής, αφού στερεί από τον άνθρωπο την ικανότητα να βιώνει τη Θεϊκή Αγάπη και να προσεύχεται.

Ανάγκη, λοιπόν, άμεση να βρεθεί ο αρχιτέκτονας που θα ξαναχτίσει την γκρεμισμένη γέφυρα του πάσχοντος ανθρώπου με το Χριστό. Δίχως να παραβλέπει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή -που σχετίζεται με το νευρικό σύστημα γενικότερα και του εγκεφάλου ειδικότερα- θα σηκώσει με την προσευχή και την αγάπη του τη γέφυρα που θα ενώσει τα το πριν διεστώτα.

Καλύτερος αρχιτέκτονας από τον πνευματικό για αυτό δεν υπάρχει. Εκείνος, με τη βοήθεια και τη σωτήριο Χάρη των Ιερών Μυστηρίων, μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην ικανότητα να βιώνει και πάλι την Αγάπη του Θεού.

Χρειάζεται, όμως, να καταλάβει ότι ο πόνος της κατάθλιψης είναι τέτοιος που ούτε πολύ προσευχή επιτρέπει, ούτε πολλές ενοχές. Αν και ο πάσχων υποφέρει από το εγώ του, δε μπορεί να το αναγνωρίσει την ώρα που χρειάζεται κατανόηση και προσευχή.

Πολλά βιβλία «αυτοβοήθειας» κυκλοφορούν αποκαλύπτοντας «Μυστικά». Και τα Μυστικά αυτά είναι η εμπιστοσύνη στη ζωή και η ευγνωμοσύνη. Η έμπρακτη άσκηση της αγάπης που υπάρχει μέσα μας! Οι Χριστιανοί όλα αυτά τα γνωρίζουμε βαθύτερα από τους συγγραφείς. Για εμάς η Ζωή είναι Πρόσωπο. Είναι Εκείνος που είπε: «Εγώ είμαι η Ζωή». Ο Χριστός. Μας δίνει το δώρο να βιώνουμε την κάθε μέρα και ζητά να το διαχειριστούμε με σύνεση και εμπιστοσύνη.

Η δοξολογία -όσο δύσκολη υπόθεση και αν μοιάζει για τον πάσχοντα στην αρχή- δημιουργεί σταδιακά την πεποίθηση ότι ζούμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο από Αγάπη και με προορισμό την Αγάπη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αποκατασταθεί η ικανότητα να αντιλαμβάνεται ότι «ο Θεός Αγάπη εστί» και ότι μέσα σε Αυτή την Αγάπη «ζώμεν, κινούμεθα και εσμέν».

Χριστίνα Μούρτη

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC