Αρχική > News > Τέλεση Βυζαντινού Γάμου

Τέλεση Βυζαντινού Γάμου

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 7:00π.μ-10:00π.μ, θα τελεσθεί στον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, γάμος κατά το Βυζαντινό τυπικό. Όπως ορίζει το τυπικό, ο αρραβώνας θα τελεσθεί στο τέλος της ακολουθίας του Όρθρου και ο Γάμος μέσα στη Θεία Λειτουργία.

Εκ του Ιερού Ναού

Λειτουργική ιστορία περί του μυστηρίου του γάμου
To μυστήριο του γάμου στην πρώτη εκκλησία ήταν ενταγμένο και τελούνταν κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όπως τελούνταν και τα υπόλοιπα μυστήρια και ακολουθίες. Με το χρόνο, αυτή η λειτουργική τάξη προσέλαβε και ισχύ νόμου με τις γνωστές Νεαρές του Ιουστινιανού και του Λέοντος του Στ΄ του Σοφού (9ος αι. με τη Νεαρά του η αρχαία εκκλησιαστική συνήθεια της ευλογίας του γάμου αναγνωρίσθηκε σε διάταξη του αστικού δικαίου). Έπειτα συν τω χρόνω αναπτύχθηκε μια ολόκληρη πανηγυρική τελετή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βασιλικοί γάμοι με τη γνωστή λαμπρότητά τους επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση της τελετουργικής του γάμου και για όλο τον πιστό λαό.

Στην πρώτη Εκκλησία ο αρραβώνας πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν τελούνταν συναπτά με το μυστήριο του γάμου. Γάμος και αρραβώνας τελούνταν χωριστά και δεν είχαν το λειτουργικό πλούτο που έχουν σήμερα στις γνωστές μας ακολουθίες.

Συν τω χρόνω η ακολουθία του αρραβώνα από ένα ζεύγος ευχών που ήταν, όπως αυτό το βλέπουμε σε παλαιούς χειρόγραφους λειτουργικούς κώδικες π.χ. Βαρβερινός 336 (8ου αι.)της Βατικανής Βιβλιοθήκης, για τον αρραβώνα παρέχει μόνο την ευχή «Ο Θεός ο αιώνιος…» και την ευχή της κεφαλοκλισίας, κατά το σχήμα των ευχών όλων των ιερών μυστηρίων και ακολουθιών, τη γνωστή ευχή «Κύριε ο Θεός ημών ο την εξ εθνων προμνηστευσάμενος…». Σιγά σιγά εισήχθησαν κατά το γνωστό τρόπο της δημιουργίας ιδιαιτέρων ακολουθιών και προστέθηκαν οι υπόλοιπες ευχές, όχι της ίδιας ολκής, όπως σημειώνει και ο αείμνηστος καθηγητής μας Ιωάννης Φουντούλης. Πάντως μέχρι το 15ο αι. που έζησε ο άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ο αρραβώνας είχε μόνο ένα ζεύγος ευχών.

Για το γάμο συνέβησαν τα παρόμοια. Ο γάμος τελούνταν συναπτά μεν με τη Θεία Λειτουργία, όμως οι ευχές δεν ήταν τέσσερις, αλλά δύο όπως προαναφέραμε…. Το όλο υπόλοιπο σχήμα της σημερινής ακολουθίας του γάμου απαρτίζεται από απομεινάρια της παλαιάς συνδέσεως του γάμου κατά τη Θεία Λειτουργία.

Απόσπασμα από το βιβλίο του π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου,
«Περί Θείας Λατρείας Ομιλήματα Γ’» (11-15), εκδ. Ομολογία, Αθήνα 2008.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC