Αρχική > News > Σε ποια κατηγορία ανήκεις;

Σε ποια κατηγορία ανήκεις;

«Εκύκλωσαν αι του βίου με ζάλαι, ώσπερ μέλισσαι κηρίον, Παρθένε…».

Πόσες πολλές οι σκοτούρες της ζωής, πόσο πυκνά τα σκοτάδια της! Κι έχουμε δύο επιλογές: ή να κυνηγούμε ματαίως την ευτυχία καταφέρνοντας μονάχα να πυκνώνουν, με το άγχος και τη γκρίνια, τα σκοτάδια της ζωής ή να ανοίξουμε μία χαραμάδα στο φως.

Πολλοί διαλέγουν να αντιμετωπίσουν τις φουρτούνες της ζωής με γκρίνια, αποφασίζοντας ότι είναι δυστυχισμένοι και ζητώντας μια απάντηση σε κάθε εγωιστικό «γιατί» τους. Διασκεδάζοντας το νου και την ψυχή τους σε ό,τι προφέρει μόνο επίπλαστη, επιφανειακή παρηγοριά σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στη δυστυχία που πιστεύουν πως τους περιβάλλει. Στην πραγματικότητα όμως απλώς εθελοτυφλούν.

Άλλοι, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της δυστυχίας τους, επιλέγουν να ακολουθήσουν τη «μόδα» και να ψάξουν σε ανατολικές φιλοσοφικές θεωρίες την παρηγοριά. Συνεχίζουν, όμως, να αγνοούν την πραγματική Αλήθεια. Τη μόνη Αλήθεια.

Κάποιοι, λίγοι αλλά ευτυχώς αληθινοί, γνωρίζουν να παραμερίζουν τα σκοτάδια και να γεύονται το Φως της Ζωής. Ακούνε τη φωνή του αγίου Πορφυρίου: «Άνοιξε μια τρύπα στο Χριστό και ο Χριστός, που είναι Φως, θα διαλύσει τα σκοτάδια». Ακούνε το Γεροντικό: «Όταν οι δυσκολίες υψώνονται γύρω σου βουνά, σήκωσε κι εσύ τα χέρια προς τον ουρανό. Θα δεις πως έτσι αρχίζουν να χαμηλώνουν τα βουνά». Δεν αφίστανται από την προσευχή και τη μυστηριακή ζωή. Καλλιεργούν τον εαυτό τους διορθώνοντας τα λάθη τους με την Μετάνοια και την Εξομολόγηση.

Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν ότι στη ζωή η θλίψη είναι συνυφασμένη με τη χαρά. Βλέπουν αυτή τη ζωή σαν στάδιο γυμναστικών αγώνων. Αλλά γνωρίζουν ότι η χαρά στη ζωή τους εξαρτάται από τον ίδιο τους τον εαυτό και τη σχέση τους με το Χριστό, το Φως το αληθινόν. Δε βλέπουν το Θεό σαν δικαστή αμείλικτο. Σαν τιμωρό. Τον βλέπουν σαν συμπαραστάτη. Σαν προπονητή και σύμμαχό τους. Γνωρίζουν ότι η των πάντων Χαρά είναι πραγματικό Πρόσωπο και προσεύχονται σε αυτό.

Ας αναλογιστούμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκουμε – ή θέλουμε να ανήκουμε.

Χριστίνα Μούρτη, Φιλόλογος

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC