Αρχική > News > Σάρκα μία

Σάρκα μία

Η φωνή του ιερέα χαϊδεύει τ' αυτιά. Η Εκκλησία αγκαλιάζει τον φόβο μας. Θυμίζει, στο ζευγάρι και σε μας, πως ο Θεός μαζεύει τα σκορπισμένα της γης και του βίου, τα διχασμένα από την αμαρτία την πρώτη και την ύστερη -αυτή της κάθε μας ημέρας...:
Ο Θεός ο αιώνιος, ο τα διηρημένα συναγαγών (που τα χωρισμένα οδηγείς) εις ενότητα και σύνδεσμον διαθέσεως (ψυχικό) τιθείς (έθεσες) άρρηκτον (αδιάσπαστο)- ο ευλογήσας Ισαάκ και Ρεβέκκαν, και κληρονόμους αυτούς της σης (δικής Σου) επαγγελίας (υποσχέσεως) αναδείξας• αυτός ευλόγησον και τους δούλους σου τούτους, οδηγών αυτούς εν παντί έργω αγαθώ.

Θ' αντέξει η αγάπη μας;
Οι Δεήσεις τελειώνουν. Ο γαμπρός και η νύφη, πιο ήρεμοι, συμμετέχουν στα τελούμενα. Βαθιά στο μυαλό τους είναι χαραγμένοι οι όρκοι αιώνιας αγάπης που έδωσαν μεταξύ τους, πριν φέρουν τα βήματά τους στην εκκλησία. Όμως, σαν αγκάθι αγκυλώνει την καρδιά ένας φόβος: Άραγε, θα υπερβούν τη διαίρεση, τον διχασμό, το μαρτύριο μιας αγάπης που μετασχηματίζεται σε απόσταση και κάποτε σε μίσος; Θα ξεφύγουν απ' όλα αυτά, που τόσο συχνά καταστρέφουν τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας; Πόσο θ' αντέξει ο έρωτάς τους;
Στην ιστορία του κόσμου βλέπουμε την ανθρωπότητα να ταλανίζεται από την εμπειρία της διαίρεσης, που με άπειρους τρόπους, νομικούς και εθιμικούς, προσπαθεί να απαλύνει. Χέρι χέρι με το βίωμα του διχασμού, του κομματιάσματος, πηγαίνει ένα βαθύ αίσθημα ενότητας, ένας ασίγαστος πόθος συμφιλίωσης και αρμονίας.

Νίκου Αγνάντου, Σάρκα Μία, έκδοση Γ', 2006, σ. 14.
Αποσπάσματα με θέμα την αγάπη, επιλεγμένα από βιβλία των εκδόσεων Ακρίτας

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC