Αρχική > News > Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου

Η ανάσταση του Λαζάρου είναι το μεγαλύτερο θαύμα που έκανε ο Χριστός πριν από την Ανάστασή Του.
Γνωρίζοντας τις εξελίξεις ο Χριστός καθυστέρησε τη μετάβασή Του στη Βηθανία και όταν έφθασε, οι αδελφές του Λαζάρου Μάρθα και Μαρία, τον οδήγησαν στον τάφο. Εκεί εδάκρυσε και «διέταξε» τους παριστάμενους να αφαιρέσουν το λίθο που κάλυπτε τον τάφο. Μετά εκραύγασε με φωνή μεγάλη: «Λάζαρε, δεύρο έξω». Και ο νεκρός που τέσσερις ημέρες ήταν στον τάφο και εμύριζε, άρχισε να περπατά! Το θαύμα έγινε, αφού προηγήθηκε η ενέργεια του ανθρώπου (η αφαίρεση του Λίθου, η οποία μπορούσε να γίνει άνετα από τον Χριστό, ενώ πλησίαζε τον τάφο). Όμως, έτσι θέλησε και έτσι πάντοτε θέλει ο Θεός. Οι άνθρωποι να κάνουμε τα ανθρώπινα (ό,τι πρέπει και φυσικά, πάντοτε εντός των δυνατοτήτων μας) οπότε ο Θεός, κάνει τα θεϊκά. Ούτε εμείς μπορούμε να κάνουμε τα θεϊκά (τα υπεράνω των δυνάμεων μας) - ματαιοπονούμε, ούτε ο Θεός κάνει τα άνθρώπινα, αυτά που εμείς πρέπει να κάνουμε φανερώνοντας την προαίρεσή μας.
Ο Λάζαρος για το φθόνο των αρχόντων φυγαδεύτηκε στην Κύπρο, όπου έζησε ως Επίσκοπος άλλα 30 χρόνια. Όταν το 63 μ.Χ. απέθανε για δεύτερη φορά, στον τάφο του που βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό της Λάρνακας ανέγραψαν: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».
Το Σάββατο αυτό είναι το μοναδικό αναστάσιμο! Η ακολουθία περιλαμβάνει αναστάσιμα ευλογητάρια, το «Ανάστασιν Χρίστου θεασάμενοι», πριν από τον Ν' Ψαλμό και στην απόλυση, το «Ο αναστάς εκ νεκρών, Χριστός...». Επίσης δεν ψάλλονται ούτε Μαρτυρικά ούτε Θεοτόκια. Μνημόσυνα δεν τελούνται από σήμερα (Σάββατο του Λαζάρου) μέχρι της Κυριακής του Θωμά.

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Νέας Χαλκηδόνας
Τριώδιο, Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Μεγάλη εβδομάδα
Ανάλυση των καθ' ημέραν ακολουθιών, Φεβρουάριος 2012

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC