Αρχική > News > Προσωπική Συνάντηση με τον Χριστό

Προσωπική Συνάντηση με τον Χριστό

Αναζήτηση του προσώπου Του
Στην Ιεριχώ, ανάμεσα στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Κύριο Ιησού, βρίσκεται και ο γνωστός σε όλους αρχιτελώνης Ζακχαίος. Ο Ζακχαίος είχε υψηλή θέση μέσα στην κοινωνία λόγω του αξιώματός του. Ήταν όμως και πολύ μισητός διότι ως προϊστάμενος στο τελωνείο κανόνιζε τον φόρο που θα πλήρωνε ο κάθε πολίτης. Κι όλοι ήξεραν τις αδικίες που έκανε, προκειμένου να εισπράξει περισσότερα χρήματα...
Ωστόσο τα πλούτη του Ζακχαίου δεν ήταν αρκετά για να του δώσουν ευτυχία. Κάτι άλλο αναζητούσε. Γι' αυτό και όταν έμαθε για την άφιξη του Κυρίου στην Ιεριχώ, «εζήτει ιδείν τον Ιησούν τις έστι». Και επειδή ήταν κοντός, αδιαφορώντας για τα σχόλια του κόσμου, ανέβηκε σε ένα δένδρο (συκομουριά) για να Τον δει.
«Εζήτει ιδείν τον Ιησούν...». Πόσο δυνατή έκφραση! Και πόσο διδακτική... Άραγε τον Ιησού Χριστό εμείς Τον γνωρίζουμε; Τον αναζητούμε; Έχουμε πόθο δυνατό της ψυχής να είμαστε κοντά Του; Διότι οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι και ως άτομα και ως έθνος απομακρυνθήκαμε από τον Χριστό, τον Θεό μας. Περιφρονήσαμε το Νόμο και το Ευαγγέλιό Του. Πιστέψαμε ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα στα πλούτη. Πόσο λάθος κάναμε!... Καιρός να αλλάξουμε πορεία. Να ποθήσουμε αληθινή γνωριμία μαζί Του. Μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να Τον γνωρίσουμε: με την προσευχή, με τη μελέτη του λόγου Του, με τη θεία Λατρεία, με τη συμμετοχή μας στα ιερά Μυστήρια. Ο Κύριος είναι τόσο κοντά μας...! Μας περιμένει και μας δέχεται, όσο κι αν έχουμε απομακρυνθεί από Αυτόν. Και μην υπολογίζουμε τα σχόλια των άλλων. Ο Χριστός είναι η ζωή μας, η ευτυχία μας.

Ο Χριστός στο σπίτι μας
Ο Κύριος διέκρινε τον πόθο του αρχιτελώνη να Τον συναντήσει και γι’ αυτό στάθηκε κάτω από το δένδρο στο οποίο εκείνος είχε άνεβει και τον κάλεσε κοντά Του, λέγοντάς του πως επιθυμούσε να φιλοξενηθεί στο σπίτι του: «Ζακχαίε, σπεύσας κατάβηθι, σήμερον γάρ εν τω οίκω σου δει με μείναι», του είπε.
Πόσο χάρηκε ο Ζακχαίος όταν ο Κύριος τον κάλεσε με το όνομά Του! Και τι τιμή ήταν αυτή που του έκανε να τον επισκεφθεί και να μείνει στο σπίτι του! Άλλαξαν τα πάντα σ' αυτό το σπίτι. Πλημμύρισε από τη χαρά του ουρανού.
Έτσι γίνεται σε κάθε σπίτι στο οποίο μπαίνει και μένει ο Χριστός. Ζεσταίνεται το σπίτι, γεμίζει ευτυχία, ακόμη κι αν είναι τελείως φτωχό. Και πως μένει ο Χριστός στο σπίτι μας; Μένει, αν έχουμε τον λόγο Του και τον μελετούμε... Αν προσευχόμαστε και ζητούμε τη βοήθειά Του, αν εκκλησιαζόμαστε και εξομολογούμαστε ταπεινά και κοινωνούμε των αχράντων Μυστηρίων... Ας ρίξουμε όμως και μια εξωτερική ματιά στο σπίτι μας: Υπάρχει μέσα εικονοστάσι; Μήπως αρκούμαστε σε κάποια μικρή εικόνα πάνω στο ψυγείο; Μήπως την κύρια θέση στο σπίτι την έχει η τηλεόραση; Υπάρχει ο λόγος του Θεού, η Καινή Διαθήκη; Υπάρχουν κάποια ωφέλιμα Ορθόδοξα βιβλία; Έρχεται τακτικά κάποιο εκκλησιαστικό περιοδικό;

Έμπρακτη μετάνοια
Πολύ συγκινητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε ο Ζακχαίος στην τιμή πού του έκανε ο Χριστός να μείνει στο σπίτι του. Στάθηκε μπροστά στον Κύριο και ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του να μοιράσει στους φτωχούς τη μισή περιουσία του και σ' όσους αδίκησε να επιστρέψει τα χρήματα στο τετραπλάσιο.
Αυτό σημαίνει έμπρακτη και ειλικρινής μετάνοια. Και συ λοιπόν, συμβουλεύει τον καθένα μας ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος σήμερα εορτάζει, «δι' ων παρώξυνας τον Θεόν, διά τούτων ίλεων ποίησον πάλιν». Κι αυτό σημαίνει ότι, αν μέχρι τώρα δίναμε π.χ. προτεραιότητα στα χρήματα και στον πλουτισμό, από τώρα και στο έξης αυτά τα χρήματα να τα διαθέτουμε σ' αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως έκανε και ο Ζακχαίος.
Και είναι τόσοι αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη σήμερα! Τόσοι άνθρωποι στερούνται και το ψωμί ακόμη. Όλοι λοιπόν και όσο μπορούμε, ας συμπαραστεκόμαστε στους στενεμένους αδελφούς μας. Τότε πράγματι θα μπορεί να πει και για μας ο Κύριος: «Σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο»!

Περιοδικό "ο Σωτήρ", 15 Ιανουαρίου 2013

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC