Αρχική > News > Οι Τρεις Ιεράρχες και η Παιδεία

Οι Τρεις Ιεράρχες και η Παιδεία


Ο Μ. Βασίλειος στους νέους της εποχής του (και όχι μόνο) για το πώς να ωφελούνται από τα ελληνικά γράμματα:
«Σε ένα δέντρο, το σημαντικό είναι οι καρποί του αλλά και τα φύλλα του προσφέρουν ένα στολίδι καθώς παίζουν με την πνοή του ανέμου στα κλαδιά. Έτσι και ο άνθρωπος. Οι καρποί της αρετής του και η προκοπή του στην αλήθεια του Θεού είναι το πολυτιμότερο. Όμως είναι ωραίο πράγμα να τον περιβάλλει και να τον στολίζει η σοφία και η γνώση και η επιστήμη όπως η φυλλωσιά το δέντρο. Θα πρόσθετα μάλιστα και κάτι ακόμα. Όπως τα φύλλα δεν είναι μόνο στολίδι για το δέντρο αλλά είναι οι ζωτικοί του πνεύμονες από τα οποία αναπνέει, έτσι κι ο άνθρωπος με την γνώση και τη σοφία αναπνέει στον καθάριο αέρα του Πνεύματος.

Δεν πρέπει όμως, συνεχίζει, αδιάκριτα να διαβάζουμε τα κείμενά τους. Όταν όλοι αυτοί οι συγγραφείς προβάλλουν την αρετή μέσα από καλά παραδείγματα, να τα δέχεστε και να προσπαθείτε να τα μιμηθείτε όσο μπορείτε. Όταν όμως προβάλλουν την ασέβεια μέσα από το κακό παράδειγμα των ανθρώπων να τα αποφεύγετε και να κλείνετε τα αυτιά σας όπως ὁ Οδυσσέας στη μελωδία των Σειρήνων. Γιατί αν συνηθίσει κανείς στα ασεβή λόγια, εύκολα περνά και στα ασεβή έργα. Να προστατεύετε την ψυχή σας από όλα αυτά τα οποία ενώ προσφέρονται ελκυστικά και όμορφα εντούτοις κρύβουν κάτι θανάσιμο χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Είναι μέλι, που έχει και δηλητήριο. Απ’ όσα, λοιπόν, μας προβάλλουν, θα διαλέγουμε και θα παίρνουμε μόνο ό,τι είναι έπαινος της αρετής και κατάκριση της κακίας. Όπως οι μέλισσες δεν πετάνε σε όλα τα λουλούδια. Κι όπου καθίσουν, δεν κοιτάνε να τα πάρουν όλα, αλλά παίρνουν μόνο ό,τι χρειάζονται, έτσι κι εμείς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας απ’ ότι είναι επιζήμιο. Όπως όταν θέλουμε να κόψουμε ένα τριαντάφυλλο, προσέχουμε να μην τρυπηθούμε από τα αγκάθια.

Όπως ένας αετός για να πετάξει θέλει και τις δύο του φτερούγες γερές, έτσι κι ο άνθρωπος για να προοδεύσει έχει ανάγκη από τις δύο φτερούγες της μόρφωσης και της αρετής. Ένας άνθρωπος που είναι μόνο μορφωμένος αλλά όχι ενάρετος, όχι μόνο δεν μπορεί να είναι ωφέλιμος για τους άλλους αλλά αντίθετα είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει την γνώση του για να τους βλάψει!».

Ι. Ν. Αγίας Κυριακής Αμφιθέας-Παλαιού Φαλήρου
Website: www.inak.gr e-mail: mail@inak.gr

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC