Αρχική > News > Μπορούμε να αντέξουμε...

Μπορούμε να αντέξουμε...

Όλα ήταν έτοιμα για τη σφοδρή επέλαση του Ξέρξη εναντίον της Ελλάδας το 480 π.Χ. Ο Πέρσης βασιλιάς, αφού πέρασε με το στράτευμά του τον Ελλήσποντο, στρατοπέδευσε στην ευρύχωρη πεδιάδα του Έβρου, για να κάνει την τελευταία επιθεώρηση του στρατού και του ναυτικού του.
Υπεροπλία ακαταμάχητη! Πάνω από 700.000 πεζοί, 80.000 ιππείς, 3.000 καράβια.
Με αγερωχία τότε ο Ξέρξης και με υπεροπτικό ύφος κάλεσε κοντά του τον εξόριστο βασιλιά της Σπάρτης Δημάρατο (τον είχε για σύμβουλο του) και τον ρώτησε αν θα τολμούσαν οι Έλληνες να του αντισταθούν, καθώς κατέβαινε με τόση δύναμη, πλούτο και υπεροχή. «Πες μου την αλήθεια», του είπε.

— Βασιλιά, του απάντησε ο Δημάρατος, αφού θέλεις να σου πω την αλήθεια, μάθε ότι την Ελλάδα ανέκαθεν τη συντροφεύει η φτώχεια. Όμως επειδή οι Έλληνες κατέχουν την αρετή, με τούτη αντιμετωπίζουν και τη φτώχεια και το δεσποτισμό... Σου λέω λοιπόν ότι με κανέναν τρόπο δε θα δεχθούν τις προτάσεις σου, που ουσιαστικά σημαίνουν δουλεία για την Ελλάδα, άλλα αμέσως θα σούy αντιπαραταχτούν σε μάχη... Όσο για τον αριθμό τους, μη ζητάς να μάθεις• όσοι κι αν είναι θα πολεμήσουν.
Γέλασε ο Ξέρξης μ' αυτά που άκουσε. Αλλά... λίγο ακόμα και θα σοβαρευόταν πολύ απότομα στις Θερμοπύλες και μετά στη Σαλαμίνα...

Ποτέ οι Έλληνες στο διάβα της ιστορίας τους δεν τη φοβήθηκαν τη φτώχεια. Ήξεραν πάντα να την αντιπαλεύουν με άλλες δυνάμεις• ηθικές. Με ανδρεία ψυχική. Με αρετή και γενναιοφροσύνη. Μάλλον η ίδια η φτώχεια τους θέριευε ηθικά και πνευματικά, τους αντρείευε, τους γιγάντωνε.
Γιατί μέσα σ' αυτήν καλλιεργούνται πολλές αρετές. Πρώτα ταπεινοσύνη, κι έπειτα η σύνεση, η σωφροσύνη, η εγκράτεια, η λιτότητα, η αδελφοσύνη, με τελικό επακόλουθο την πνευματική ελευθερία.
Τον λιτό και εγκρατή, εκείνον που δε ζει με πλούτη και ανέσεις υλικές είναι πολύ δύσκολο να τον αλώσεις. Το είδαμε αυτό στην ιστορία μας οι Έλληνες. Μας το δίδαξαν οι αρχαίοι προγονοί μας, οι Μαραθωνομάχοι και Σαλαμινομάχοι. Μας το δίδαξαν και οι νεώτεροι, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου, οι γυναίκες Σουλιώτισσες και Μακεδονίτισσες, οι πεινασμένοι φαντάροι μας στην εποποιία του ΟΧΙ.

Και σήμερα, αν θέλουν να μας καθυποτάξουν με τη φτώχεια και τη στέρηση που μας επέβαλαν, εμείς τούς απαντούμε:
Δεν υποκύπτουμε.
Δε φοβόμαστε τη φτώχεια.

Διαθέτουμε τις πνευματικές εκείνες δυνάμεις με τις οποίες θα την αντιμετωπίσουμε:
Την πίστη στο θεό και την αρετή.
Τη σεπτή μας παράδοση.
Την προγονική μας εύκλεια.
Με αυτά θα αντιπαραταχτούμε στη δεινή αυτή εθνική δοκιμασία.
Και με τη χάρη του Θεού θα βγούμε από αυτή καθήμενοι, λυτρωμένοι, αναγεννημένοι...

Περιοδικό προς τη Νίκη Μάιος 2012

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC