Αρχική > News > Μια μητέρα γράφει

Μια μητέρα γράφει

Παιδί μου,
Προχθές το μεσημέρι ήρθα στα λόγια της γιαγιάς σου, που πολλές φορές, όταν βγαίνει στην Αθήνα, γυρνώντας μου εμπιστεύεται: «Απ’ όσα άλλαξαν στην πρωτεύουσα, από τον καιρό που ήμουνα παιδί, εκείνο που με πληγώνει είναι οι άκομψες, προσβλητικές άλλοτε λέξεις στα χείλη των παιδιών...».

Ξέρω πόσο η μητέρα μου αγαπά τα παιδιά και πως κάθε φορά που δημιουργείται κάποιο θέμα βρίσκει ακόμη και τα πιο απίθανα ελαφρυντικά για σας και όλα τα συνομήλικά σας, που «παιδιά είσαστε»! Γι’ αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί -ίσως κατά βάθος δε θέλει- να παρηγορηθεί.

Αλήθεια, πως να συμβιβασθεί κανείς, λέω τώρα κι εγώ, που προχθές το μεσημέρι στο λεωφορείο, γυρνώντας από τη δουλειά μου, έπεσα πάνω σε μια μικρή παρέα παιδιών του σχολείου, που αντήλλασσαν μεταξύ τους τις πιο χυδαίες προσφωνήσεις... Θα πεις το ίδιο δεν κάνουν και μεγάλοι -άνδρες και γυναίκες- κάθε στιγμή;
Δυστυχώς, ναι, αλλά αυτά τα λόγια, που βγαίνουν από τους υπονόμους και κολλάνε στα στόματα των ανθρώπων, φαίνονται πιο αποκρουστικά στα χείλη των παιδιών και των νέων, που έχουμε συνηθίσει να τα θεωρούμε ένα παραθυράκι που ανοίγει στο φως και στο χαμόγελο της ζωής και κάνει ν' ανθίζουν κι οι δικές μας, κάποτε κουρασμένες από τον αγώνα της καθημερινότητος, καρδιές.

«Κακή συνήθεια» λένε πολλοί.
Οπωσδήποτε είναι συνήθεια -καλύτερα, πες, μόδα! Αλλά, παιδί μου, ποιος καθαρός άνθρωπος μπορεί ν' ανεχθεί μια τέτοια μόδα, που γεμίζει με τόσα σκουπίδια τα στόματα των παιδιών του Θεού; Το πνεύμα Του έχει κάνει λόγο για τα «σάπια λόγια», που βγαίνουν από την καρδιά των ανθρώπων. Δε θα 'θελα ποτέ να παραδεχθώ ότι έχει αρρωστήσει τόσο βαριά η καρδιά των παιδιών μας. Ίσως γιατί έχουμε τόση ανάγκη τον τρυφερό δροσιστικό σας λόγο και το γέλιο και τη φωτεινή ματιά σας!

Παιδί μου, λέγε, όπου ακούς αυτά τα λόγια «τής μόδας» ότι στό κάτω-κάτω είναι πολυκαιρισμένα και δεν είναι πια της μόδας. Καιρός να βγει από μέσα μας ένας αέρας υγιεινός, όπως λέγαν οι προγονοί μας. Άλλωστε δεν είναι το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα μας ν' αναπνέουν οι πνεύμονες μας και οι ψυχές μας αέρα υγιεινό τουλάχιστον στους δημόσιους χώρους;

Περιμένοντας την αλλαγή από σάς,
Η μητέρα σου

«ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ», ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2000

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC