Αρχική > News > Μη γίνου άπιστος

Μη γίνου άπιστος

Άπιστοι, κακόπιστοι, τυφλωμένοι στο νου και σκληροί στην καρδιά, ούτε τότε θα πίστευαν. Γι’ αυτό άλλωστε προσπάθησαν να συκοφαντήσουν την ανάσταση. Για τον Θωμά όμως έδειξε συγκατάβαση. Και δεν του έδειξε απλά τις πληγές, αλλά τον κάλεσε να ερευνήσει με μάτια και χέρια τα άγια τραύματα του Πάθους.

Πώς δεν κάηκε και δεν έγινε στάχτη το χέρι σου Θωμά, ρωτάει ο υμνογράφος; Γιατί ο Κύριος δεν φοβάται ούτε αρνείται την έρευνα. Δεν υπάρχει πουθενά στη Γραφή το «πίστευε και μη ερεύνα». Αντίθετα ο Κύριος είπε: «...καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ιω 8, 32). Ποιος είναι εκείνος, λοιπόν, που μπορεί να δώσει απάντηση στις απορίες μου ή να αντέξει στην κριτική μου; Ποιος μπορεί να διώξει από μέσα μου την αμφιβολία που συχνά θολώνει το νου και με οδηγεί σε δρόμους αμφίβολους; «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!» λέει ο Θωμάς. Δεν στερεί ο Κύριος κανέναν από τις αποδείξεις που χρειάζεται για να στερεωθεί στην πίστη και να ορθοποδήσει. Κανέναν από τους καλοπροαίρετους.

Ο Θωμάς ζητάει σήμερα να τον μιμηθούμε. Βάλε λοιπόν το χέρι σου επί «τον τύπον των ήλων» της ιστορίας της Εκκλησίας. Γιατί είμαστε Ορθόξοδοι; Κατά παράδοση; Επειδή γεννηθήκαμε σ’ αυτό τον τόπο; Μελέτησε, ψάξε, σύγκρινε, ερεύνησε τις γραφές! Και δες τα ένδοξα παθήματα της Εκκλησίας στο πέρασμα των αιώνων, την εκπλήρωση των προφητειών, την ζωή των αγίων... «και μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός». Ειδικά στην εποχή μας που η πρόσβαση σε κάθε πληροφορία είναι εύκολη. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να γλιστρά στον επικίνδυνο κατήφορο της απιστίας. Μη βολεύεσαι σε μια στείρα άρνηση που δικαιολογεί τα πάθη σου και τη ζωή σου. Αλλά, πεπεισμένος για την αλήθεια των πραγμάτων, γίνε μάρτυρας της αναστάσεως και ομολόγησε και συ μαζί με τον Θωμά: «ο Κύριός μου και ο Θεός μου» δόξα σοι!

Πηγή: www.inak.gr

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC