Αρχική > News > Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Γραβιάς

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Γραβιάς

Την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας Φωκίδος κ. Θεοκτίστου η γυναικεία αδελφότητα με την προεστώσα καθηγουμένη Φιλοθέη μοναχή και τη συνοδεία της εόρτασε το πρώτο από τα δύο πανηγύρια της την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής.

Την Πέμπτη 28 Απριλίου στις 6:00μ.μ. τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και την Παρασκευή στις 7:30π.μ. τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Σε ένα πανέμορφο τοπίο που μαγεύει και ξεκουράζει τον επισκέπτη η Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Γραβιάς, ένα φτωχό και ταπεινό μοναστήρι τίμησε την Θεομητορικη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής με τη δέουσα σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια.

Το ιστορικό μνημείο της Μονής είναι ο Ναός, δηλ. το καθολικό, κτίσμα του 1512 μ.Χ. Πρόκειται για ενώ πανέμορφο μεταβυζαντινό μνημείο με αγιογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα του οποίου δυστυχώς καταστράφηκαν τα χρώματα, όταν το 1940 οι Ιταλοί έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι. Ωστόσο οι αγιογραφίες παραμένουν πανέμορφες.

Στο καθολικό της Μονής φυλάσσονται ιερά λείψανα των πατέρων της Μονής που σφαγιάσθηκαν από τις τούρκικες ορδές του Ομὲρ Βρυώνη. Εντός του καθολικού, έξι τίμιες κάρες των Οσίων Πατέρων μέσα σε δύο μεγάλες λειψανοθήκες τίθενται προς προσκύνηση. Δίπλα στο τέμπλο σε όμορφο προσκυνητάριο βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης, που προέρχεται από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους.

Τη μεγάλη αυτή εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιερατικός επίτροπος Γραβιάς πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος από τα Καστέλια εκπρόσωπος του Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Ο Πρωτ.π. Βασίλειος Βλάσσης από τη Γραβιά, ο π.Αθανάσιος από το χωριό Μαριολάτα και ο π. Χαράλαμπος εφημέριος του Πόρου.

Με συγκίνηση και ευλάβεια οι πιστοί συμμετείχαν στη λιτανεία, την περιφορά της ιεράς εικόνος της Παναγίας Παντανάσσης στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι επισκέπτες απήλαυσαν τα κεράσματα που προσέφερε η μοναχική αδελφότητα με αγάπη και αυτοθυσία στον υπαίθριο χώρο του μοναστηριού.

Το δεύτερο πανυγήρι της είναι στις 23 Αυγούστου, κατά την εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Δείτε φωτογραφίες από το Μοναστήρι εδώ
Οδηγίες πρόσβασης στη Μονή εδώ

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC