Αρχική > News > Μαθήματα προετοιμασίας προσφόρου

Μαθήματα προετοιμασίας προσφόρου

Είναι μέγα και ιερό το έργο της παρασκευής του προσφόρου. Ανήκει στα ευλαβή έργα των ευλαβικών γυναικών, που όμως σήμερα όλο και περισσότερο σπανίζουν. Στις πόλεις βρίσκονται πάντοτε μεταξύ των ενοριτισσών γυναίκες που έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με το ζύμωμα του προσφόρου. Στα χωριά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τέτοιες γυναίκες. Και οι ιερείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν για τη θ. Ευχαριστία ψωμί του φούρνου ή πρόσφορο ζυμωμένο από τον φούρναρη. Φτάσαμε στο σημείο ούτε οι πρεσβυτέρες (παπαδιές) να ασχολούνται με το έργο αυτό. Και όμως η Εκκλησία ανέκαθεν έδωσε μεγάλη προσοχή και σ' αυτό. Άλλωστε είναι αυτονόητο πόσο ιερό είναι το έργο της παρασκευής των Δώρων που προσφέρονται για να τελεσθεί το μυστήριο της θ. Ευχαριστίας.

Οι χριστιανοί και οι χριστιανές μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ιερεύς δέεται σε κάθε θ. Λειτουργία υπέρ εκείνων που προσέφεραν τα Δώρα και «υπέρ ων και έφ' οίς αυτά προσεκόμισαν». Εύχεται για τις οικογένειες τους, για τα παιδιά τους καθώς και για εκείνους, ζώντες και κεκοιμημένους, υπέρ των οποίων τα προσέφεραν. Στα βυζαντινά χρόνια τα Δώρα τα προσέφερε ο αυτοκράτορας. Σήμερα το δικαίωμα αυτό το έχουν υπό προϋποθέσεις όλοι οι πιστοί. Είναι κρίμα όμως να παρατηρείται απροθυμία για άσκηση του.
http://www.apostoliki-diakonia.gr

Για μια σωστή προετοιμασία προσφόρου είναι ανάγκη να τηρούνται ορισμένες προυποθέσεις. Για το λόγο αυτό η Ενοριακή Νεανική Εστία του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών οργανώνει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής (κάτωθι του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου) μαθήματα προετοιμασίας και παρασκευής προσφόρου.


Εκ της Ε.Ν.Ε

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC