Αρχική > News > Η δύναμη της μετάνοιας

Η δύναμη της μετάνοιας

Ένας αδελφός ρώτησε κάποιον γέροντα:
«Αν συμβεί, από ενέργεια του διαβόλου, να πέσει κάποιος σε πειρασμό, δηλαδή σε πορνεία, τί θα γίνει με εκείνους που θα σκανδαλιστούν από αυτό;»

Και ο γέροντας του διηγήθηκε:
«Σε ένα κοινόβιο της Αιγύπτου ήταν κάποιος διάκονος ονομαστός. Κάποιος από την πόλη, πού τον κατέτρεχε ο άρχοντας, κατέφυγε με όλη του την οικογένεια στο κοινόβιο. Και με την ενέργεια του διαβόλου ο διάκονος έπεσε με μία από τις γυναίκες που είχαν έρθει μαζί με τον πολίτη.
Όταν το πράγμα φανερώθηκε, όλοι καταντροπιάστηκαν.
Ο διάκονος τότε κατέφυγε σε κάποιον αγαπητό του γέροντα και του είπε το γεγονός.
Ο γέροντας είχε στο βάθος του κελιού του κάτι σαν κρύπτη, που την ήξερε και ο διάκονος και παρακάλεσε τον γέροντα να τον αφήσει να μπει εκεί και να ταφεί κυριολεκτικά ζωντανός, χωρίς να το ξέρει κανείς άλλος πέρα από τον γέροντα.
Και εκείνος συμφώνησε.
Μπήκε λοιπόν ό διάκονος μέσα σε εκείνο το σκοτάδι και έδειξε στον Θεό αληθινή μετάνοια, πενθώντας αδιάκοπα για την αμαρτία του, και δεν έτρωγε τίποτε άλλο, παρά μόνο ψωμί και νερό που του έδινε πότε πότε ο γέροντας.

Πέρασε καιρός και τα νερά του πόταμου Νείλου δεν ανέβηκαν ως συνήθως.*
Όλοι έκαναν γι' αυτό λιτανείες και θερμοπαρακαλούσαν τον Θεό.
Σε κάποιον άγιο τότε φανέρωσε ο Θεός ότι, αν δεν έρθει ο τάδε διάκονος που κρύβεται στον τάδε μοναχό, τα νερά του πόταμου δεν θα ανέβουν.
Ο άγιος στη συνέχεια διηγήθηκε σε όλους όσα του φανέρωσε Θεός και, όσοι άκουσαν, θαύμασαν.
Πήγαν λοιπόν, έβγαλαν τον διάκονο από τον τόπο όπου κρυβόταν και τον ανάγκασαν να προσευχηθεί.
Και μόλις προσευχήθηκε, αμέσως ανέβηκαν τα νερά.
Και όσοι είχαν προηγουμένως σκανδαλιστεί εξαιτίας του, πολύ περισσότερο ωφελήθηκαν από τη μετάνοια του και δόξασαν τον Θεό».

*Η στάθμη των νερών του Νείλου ανεβαίνει κατά τους θερινούς μήνες, τότε ο ποταμός πλημμυρίζει και έτσι ποτίζονται οι καλλιέργειες.Έδώ το ότι τα νερό δεν ανέβηκαν σήμαινε καταστροφή των καλλιεργειών από την ξηρασία.

Από τον Ευεργετινό, εκδ. Περιβόλι της Παναγίας, 2001, τόμ. Α.
Περιοδικό Ρωμνιός, τεύχος 2.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC