Αρχική > News > Η αγάπη έχει καλοσύνη

Η αγάπη έχει καλοσύνη

Ακούγεται παράδοξο η αγάπη να μην έχει καλοσύνη, αφού είναι σχεδόν ταυτόσημες. Όμως είναι γεγονός ότι έχουμε κάποιες συμπεριφορές που δεν έχουν καλοσύνη. Γινόμαστε αυστηροί, σκληροί κριτές των άλλων ανθρώπων χωρίς καλοσύνη. Στους Αγίους, στους ανθρώπους που είναι τέλειοι εν Χριστό, που έχουν τακτοποιημένο τον εσωτερικό τους κόσμο με την χάρη του του Θεού, παρατηρείται ότι έχουν μια πολύ μεγάλη καλοσύνη. Ακόμα και τους κακοποιούς τους βλέπουν με καλοσύνη γιατί είναι ταλαίπωροι και αξιοθρήνητοι, γιατί έχουν καταστρέψει την ψυχή τους.

Ακόμα οι άγιοι αυτοί έχουν μια δική τους λογική που δεν συμβαδίζει μ΄ αυτού του κόσμου. Δεν θέλουν να πονηρευτούν, μπορούσε κάποιος εύκολα να τους ξεγελάσει, δεν είναι ανόητοι, το αντίθετο είναι ευφυέστατοι, αλλά επειδή έχουν μια καθαρότητα ψυχής δεν βλέπουν τον άλλον άνθρωπο, την εικόνα του Θεού, με πονηρά κριτήρια. Όπως όταν κοιτάμε τον ουρανό και βλέπουμε να έχει μαύρα σύννεφα λέμε ότι θα έχει βροχές καταιγίδες, αυτοί βλέπουν πάνω από τα σύννεφα.

Βλέπουν τον ουρανό όπως είναι, γαλήνιο και φωτεινό. Ότι θα φύγουν τα σύννεφα και θα έχει πάλι λιακάδα στη γη. Έτσι και τον άνθρωπο που έχει αδυναμίες, πάθη, διαστροφές, το βλέπουν όπως τον έπλασε ο Θεός, και ο Θεός τα έπλασε όλα καλά λίαν. Ακόμα και τα άγρια θηρία, τα βλέπουν όπως ήταν πριν την πτώση του ανθρώπου. Συμφιλιώνονται με τους ανθρώπους, με τα ζώα, ακόμα και με τα καιρικά φαινόμενα...

Οι άνθρωποι του Θεού δεν βλέπουν κακούς ανθρώπους, ανθρώπους που κάνουν κακά πράγματα βλέπουν. Τα διαχειρίζονται όλα με μια καλοσύνη, με αγάπη, ακόμα και σ΄ αυτούς που τους έκαναν κακό, βλέπουμε τον Χριστό να προσεύχεται για τους σταυρωτές του, και να τους δικαιολογεί, ότι δεν ξέρουν τι κάνουν. Και οι μάρτυρες για τους δημίους τους. Ο καλοσυνάτος άνθρωπος έχει ειρήνη, πραότητα μες τη ψυχή του. Όταν κρίνεις τον άλλον με ταραχή, τον λες ξέρω 'γω, ψεύτη, κλέφτη απατεώνα ταράζεσαι κι εσύ. Συμβαίνει και το άλλο, όταν αντιμετωπίσεις τον άλλον με καλοσύνη καλοσυνεύει και ο άλλος.

Ο καλοσυνάτος άνθρωπος είναι μα αγκαλιά γεμάτη λουλούδια... Λένε "ο καλός Θεός" τι ωραία ακούγεται, θυμίζει τον Θεό που είναι γεμάτος καλοσύνη, που ότι και να κάνεις, αν μετανοήσεις θα σε πάρει αγκαλιά. Έτσι και "ο καλός άνθρωπος", να σε βάλει μέσα στην αγκαλιά του, να καλοσυνέψεις.

Δεν είναι εύκολο, είμαστε άνθρωποι έχουμε πάθη, όμως πρέπει να βγούμε από την κοσμική λογική. Και νομίζω πως βγαίνει ο άνθρωπος αν πριν κρίνει σκεφτεί ότι κι αυτός έχει κάνει πολλά λάθη. Εάν θέλεις να βρεις ειρήνη μέσα στη ψυχή σου, εάν θέλεις να μοιάσεις με το Θεό πατερά σου, να είναι μέσα σου όλα φωτεινά, και αν θέλεις να βγεις πάνω από τα σύννεφα και να απολαύσεις εκείνη τη λιακάδα πρέπει να γίνεις καλοσυνάτος να γίνεις, να γίνεις χρηστός!(χρήσιμος)

Του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου

http://www.inagiounikolaoutouneou.gr/

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC