Αρχική > News > Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης

Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης

Η ερμηνεία της Κρίσεως from Orthmad Videos on Vimeo.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί σήμερα ένα θεσμό με περιεχόμενο και ποιότητα στο χώρο του πολιτισμού. Από τα έργα που υπάρχουν στο μουσείο, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι Εικόνες που αποτελούν και την πιο πολύτιμη συλλογή του. Η Δευτέρα παρουσία του Χριστού και η μέλλουσα Κρίση είναι μια εντυπωσιακή εικόνα που δεσπόζει στην είσοδο του Μουσείου. Το ύψος της είναι 2,14 μέτρα και το πλάτος 1,76 μέτρα. Προέρχεται από τον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πολυχνίτου από το ομώνυμο χωριό και δημιουργήθηκε το 1786. Δείτε στο video την ερμηνευτική προσέγγιση της εικόνας από τον υπεύθυνο του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος που βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο.

Η ιστορία του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου δεν ανατρέχει σε μακρινό παρελθόν. Το έτος 1958, που ήρθε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης από τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεομβρότου βρήκε από τον προκάτοχό του αείμνηστο Μητροπολίτη Ιάκωβο Νικολάου, τον από Δυρραχίου, μια μικρή συλλογή εικόνων και άλλων αντικειμένων λατρείας. Τη συλλογή αυτή ο Μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεομβρότου, που είχε έμφυτο το πάθος του συλλέκτη, την πλούτισε κατά το διάστημα της ποιμαντορίας του και με άλλα αντικείμενα της χριστιανικής τέχνης, που τα βρήκε σε διάφορες εκκλησίες της Μητρόπολης του να είναι έξω από τη λατρευτική χρήση, παραδομένα στη φθορά και στον αφανισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.immyt.net/museum/Byzantine/index.htm

Η παραπάνω βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής εκδρομής του Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, στην Μυτιλήνη.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC