Αρχική > News > Διάθεση Πασχαλινών Λαμπάδων

Διάθεση Πασχαλινών Λαμπάδων

Μέλη της νεότητας του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών δημιούργησαν μια πλούσια συλλογή από πασχαλινές λαμπάδες για όλες τις ηλικίες. Τις διακοσμήσανε με πολύ κέφι και μεράκι και τις διαθέτουν σε πολύ χαμηλές τιμές, στον χώρο του Ιερού Ναού.Οι λαμπάδες που κρατούμε το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού, είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που συμβολίζει το φως που έφερε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, νικώντας τη φθορά του θανάτου με την Ανάστασή Του.

Η πασχαλινή λαμπάδα μας έρχεται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Από την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου.

Ένας άλλος συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του.Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεση της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.

Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό.Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.Παράλληλα, η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.

www.dogma.gr

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC