Αρχική > News > Ας αλλάξουμε... ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Ας αλλάξουμε... ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Φίλοι και φίλες,
Πάντα μου άρεσαν οι διάφορες διηγήσεις κι έτσι θα ξεκινήσω αυτό που θα διαβάσετε.

Όλοι κάναμε μαθηματικά στο σχολείο. Τα μαθηματικά είναι ούτως ή άλλως σπουδαία. Προσωπικά στο συγκεκριμένο μάθημα δεν υπήρξα ποτέ άριστη. Ωστόσο έμαθα πολύ σημαντικό μέσα από τη φιλοσοφία των Μαθηματικών που είναι:
«Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του».
Σε όλη μου τη ζωή λοιπόν και ιδιαίτερα τις φορές που αντιμετώπιζα ένα δύσκολο πρόβλημα, απλά υπενθύμιζα στον εαυτό μου ότι υπάρχει λύση και θα πρέπει να τη ανακαλύψω.

Η ιστορία μου με το μάθημα των Μαθηματικών, ξεκινά βιωματικά στη 4η Δημοτικού. Ο δάσκαλος που είχα, ήταν ένας άνθρωπος που «γιόρταζε» κάθε φορά που μας έκανε μάθημα. Το γλεντούσε κυριολεκτικά. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι το να είναι κανείς αληθινός δάσκαλος που τιμά το ρόλο του είναι πολύ σπουδαίο.
Οι δασκάλες μου στις τρεις προηγούμενες τάξεις με είχαν χαρακτηρίσει στους γονείς μου ως «αδύνατη στα μαθηματικά». Έτσι η τετάρτη δημοτικού ξεκινούσε και εγώ ήμουν ήδη φοβισμένη και ανασφαλής.
Φαίνεται ότι η ανησυχία φαινόταν στο πρόσωπό μου και ο δάσκαλός μου ευτυχώς τη διέκρινε μόλις τις πρώτες ημέρες.
Πλησίασε το θρανίο μου και μου είπε απλά: «Διάβασε καλά το πρόβλημα. Η λύση υπάρχει μέσα στο πρόβλημα. Αρκεί μόνο να το διαβάσεις καλά ... και να είσαι σίγουρη ότι θα τη βρεις!»
Έμεινα άφωνη και η αλήθεια είναι ότι αμέσως ανταποκρίθηκα και ξεκίνησα να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω το πρόβλημα με εμμονή αλλά ...λύση δεν έβρισκα.
Ένοιωσα απελπισία μαζί με τρόμο στη σκέψη ότι δεν πρόκειται να καταφέρω τίποτε τελικά όσο και να προσπαθούσα, ότι και να έκανα. (τα επόμενα χρόνια συνειδητοποίησα ότι τελικά, οι δασκάλες μου των προηγούμενων χρόνων «είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους» με εμένα).
Στη βαθμολογία που έπαιρνα, μου βάζανε 10 σε όλα τα μαθήματα και 8 στα μαθηματικά).
Η ανασφάλεια και ο φόβος μου με είχαν ακινητοποιήσει. Έπαψα να προσπαθώ και «δέχτηκα τη μοίρα μου», αποκτώντας τη πεποίθηση ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω κάτι για να αλλάξω τη δεδομένη κατάσταση.
Και πάλι να σου ο δάσκαλός μου με πλησίασε και μου είπε απλά:
«Μη φοβάσαι και μην ανησυχείς γιατί ο φόβος είναι σαν ένα θηρίο που σε εμποδίζει να βρεις τη λύση στο οποιοδήποτε πρόβλημα. Ηρέμησε και θα δεις ότι έτσι θα φτάσεις στη λύση και πριν καλά-καλά το καταλάβεις».
Από τότε ο μικρότερος βαθμός που είχα στα μαθηματικά μέχρι και που τελείωσα το Λύκειο ήταν 18.
Έχω να σας πω ότι, ποτέ μου δεν ξέχασα αυτόν το πρώτο σπουδαίο δάσκαλο που είχα στη ζωή μου. Μέχρι σήμερα τα λόγια του είναι για εμένα τρόπος ζωής. Προφανώς είναι σαφές σε όλους σας ότι από τη παραπάνω προσωπική μου ιστορία, μπορεί ο καθένας από εσάς να κάνει τους ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΥΣ του τόσο με τη δική του θέση και στάση ζωής όσο και του κοντινού και ευρύτερου περιβάλλοντος του.

Σας ευχαριστώ
Γιώτα Κρέτση

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC