Αρχική > News > Ένας άγιος από μια φυλή άγριων

Ένας άγιος από μια φυλή άγριων

Η Εκκλησία του Χριστού με τη διδασκαλία και την αγάπη της συχνά εύρισκε πολλή απήχηση στις τυραννισμένες ψυχές των δυστυχισμένων δούλων. Εκέρδισε και τον άγριο αιχμάλωτο, που με το βάπτισμα του ονομάστηκε Χριστόφορος.
Κάποια μέρα, όταν είδε μερικούς ειδωλολάτρες να κακοποιούν Χριστιανούς, με αγανάκτηση τους έκανε σφοδρές παρατηρήσεις. Ύστερα απ' αυτό, μόλις τα κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη, χάρη στο ανάστημα και τη δύναμη του, που τους γέμιζε φόβο. Οι άλλοι Χριστιανοί τον συμβούλεψαν τότε να κρυφτεί για να γλιτώσει... Ο νεοφώτιστος Χριστιανός άκουσε τη συμβουλή τους. Ήθελε να μη πέσει στα χέρια τους, ώστε ν' αγωνιστεί να ζήσει την κατά Χριστό ζωή. Έτσι έφυγε μακριά από την πόλη σε ακατοίκητους τόπους.

Η καταγγελία όμως έγινε. Δόθηκε η προσταγή. Έπρεπε να εκτελεστεί άμεσα. Να συλληφθεί ο αναιδής αγριάνθρωπος, που υποστήριζε τους Χριστιανούς.
Γύρισαν τόπους και δάση οι στρατιώτες και τον βρήκαν την ώρα που ετοιμαζόταν να φάει ένα κομμάτι ψωμί.
Παραδόθηκε χωρίς καμιά αντίσταση κι άρχισε να τους μιλάει για την πλάνη της ειδωλολατρίας και την αλήθεια του Χριστού. Τα 'χασαν κι άκουγαν οι στρατιώτες.

Ταλαιπωρημένοι από την πολύωρη καταδίωξη και πεινασμένοι ζήλεψαν και το ξερό ψωμί που κρατούσε στα χέρια του. Ένας απ' αυτούς περιπαίζοντας του είπε:
- Είμαστε έτοιμοι ν' ακολουθήσουμε το Θεό σου, αν έχεις τη δύναμη, να μας χορτάσεις με το ψωμί, που κρατάς στα χέρια σου.
Η αγριωπή μορφή του Χριστιανού γλύκανε με τη λάμψη μιας ουράνιας ελπίδας. Έπεσε στα γόνατα και προσευχήθηκε θερμά. Ο Χριστός που ευλόγησε τους πέντε άρτους στην έρημο και χόρτασαν χιλιάδες άνθρωποι, μπορούσε και τώρα να πολλαπλασιάσει το λίγο ψωμί στα χέρια του ανάξιου δούλου του και να χορτάσουν όλοι οι πεινασμένοι αδελφοί, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν για να τον βρουν...

Κραυγή θαυμασμού αντήχησε από τους διώχτες. Τί θαύμα ήταν αυτό μπροστά στα μάτια τους; Το κομμάτι εκατονταπλασιάστηκε! Πόση δύναμη κρύβει ο Θεός του Χριστόφορου! Οι διακόσιοι στρατιώτες, που ήλθαν να τον συλλάβουν, είχαν συλληφθεί στα δίχτυα του Θεού της αγάπης!

Ζητούσαν να τους διδάξει. Εκείνος τους παρακίνησε πρώτα να φάνε. Έπειτα άρχισε να τους μιλάει για τις αλήθειες, που περιέχει Η πίστη του.
Τον άκουγαν σαγηνευμένοι. Ζήτησαν να βαπτιστούν.
Που; 'Αν γύριζαν στη Ρώμη, τους περίμενε σκληρή τιμωρία...
Άρχισαν με το Χριστόφορο μια ατέλειωτη πορεία, ώσπου έφθασαν στην Αντιόχεια. Εκεί ο Άγιος Επίσκοπος Βαβύλας τους κατήχησε και τους βάπτισε...
Ο Χριστόφορος δεν άργησε να πέσει στα χέρια του βασιλιά Δεκίου, ο oποίος απέβλεπε να γίνει στο μέλλον ο ρωμαλεότατος άνδρας ένας αφοσιωμένος υπέροχος στρατιώτης του.

Πίστευε ότι με δύο ωραίες γυναίκες που τον πλησίασαν, την Καλλίνικη και την Ακυλίνα, θα τον κερδίσει.
Εκείνες εδάκρυσαν μπροστά στη σοβαρότητα και τις προτροπές του Χριστιανού αιχμαλώτου...
- Σεβαστείτε τον εαυτόν σας και γυρίστε στο δρόμο της τιμής...
Συγκλονίστηκαν και οι δύο. Μετανόησαν. Εξαγιάστηκαν, ανανεώθηκαν με τα μυστήρια της αγίας πίστης του Χριστού.
Επλήρωσαν όμως τη μεταστροφή τους με την ίδια τη ζωή τους και δέχτηκαν το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.
Με αυτές τις ειδήσεις προσβλήθηκε φοβερά ο Δέκιος. Άναψε ο θυμός. Με σαρκαστικό τρόπο απευθυνόταν στο Χριστόφορο. Εκείνος ομολογούσε την πίστη του και έμενε ατάραχος.
Δίνει εντολή ο σκληρός τύραννος πρώτα να θανατωθούν οι διακόσιοι στρατιώτες, που είχαν αποσταλεί να συλλάβουν το δούλο, κι έπειτα πρόσταξε να καρφώσουν τον ίδιο, σ' ένα χάλκινο όργανο που από κάτω έκαιγε φωτιά...
Όμως ο Χριστόφορος έμενε άβλαβης.
Στη συνέχεια τον έριξαν στο πηγάδι. Και πάλι άγγελος Κυρίου τον ανέσυρε ζωντανό!
Παρά τα τόσα θαύματα, σαν τυφλός, δεν έβλεπε ο ασεβέστατος τύραννος και δεν άλλαξε γνώμη.
Πρόσταξε να του φορέσουν πυρωμένο χάλκινο ένδυμα κι έπειτα να τον αποκεφαλίσουν...

Το στεφάνι του μαρτυρίου έστεψε την θεόμορφη ψυχή του μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρου, που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του στις 9 Μαΐου.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC