Αρχική > Archives > Νοέμβριος 2010

Νοέμβριος 2010

Επετειακή ομιλία για την 28η Οκτωβρίου 1940

Την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε επετειακή ομιλία στην ενορία μας από τον Θεολόγο καθηγητή και Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων κ. Ηλία Φραγκόπουλο με θέμα: «Τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων του 1940».

Η Οικογένεια

Ιστορική ανασκόπηση, γενική προσέγγιση και σύγχρονη θεώρηση του θεσμού της οικογένειας

Οικογένεια είναι η μικρή ομάδα ανθρώπων που βασίζεται στον γάμο ή στην εξ αίματος συγγένεια και που τα μέλη της τα συνδέουν η κοινή διαβίωση, η αμοιβαία ηθική ευθύνη και η αλληλοβοήθεια.

Ανακοίνωση τελέσεως Ιερού Σαρανταλείτουργου

Στον ιερό Ναό μας από 15ης Νοεμβρίου 2010 έως 25 Δεκεμβρίου 2010 θα τελείται σε καθημερινή βάση το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ώρα ενάρξεως 7:00π.μ. Τις καθημερινές ημέρες η Θεία Λειτουργία θα τελειώνει στις 8:15π.μ με 8:30π.μ, ενώ στις μεγάλες εορτές, μετά τις 9:15π.μ. Τις Κυριακές η Θεία Λειτουργία θα τελειώνει κανονικά στις 10:15π.μ. Για όσους επιθυμούν να προσέρχονται σε αυτές μπορούν να προετοιμάζονται με το μυστήριο της εξομολογήσεως για να μεταλαμβάνουν τακτικά.

Γνωριμία με τον ασκητή της Πάτμου π. Αλέξανδρο

"Ζω μια απέραντη χαρά" μας είπε ο ασκητής της Πάτμου μοναχός Αλέξανδρος. Τα φώτα της δημοσιότητας, οι χαρές , οι ανέσεις, οι επιτυχίες όλα έσβησαν μπροστά του γιατί βρήκε την απέραντη χαρά. Μέσα σε ένα λιτό εκκλησάκι με τα απολύτως απαραίτητα βρήκε το πλάσμα του Θεού τη χαρά του, αυτό το συναίσθημα που όλοι ψάχνουμε να βρούμε καθημερινά. Γνωρίσαμε έναν άνθρωπο να προσπαθεί, να αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον δύσκολο, αντιμετωπίζοντας τη δυσπιστία , την απορία ακόμα και την αδιαφορία μερικών ανθρώπων που τον περιβάλλουν.

Οι ταυτότητες, η κάρτα του πολίτη και το ορθόδοξο φρόνημά μας

Το κείμενο που ακολουθεί συντάχθηκε από τη Σύναξη Νέων της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

Αναγγελία νέου βιβλίου

Νέο βιβλίο του π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου με τίτλο:
«Παπα-Φώτης Λαυριώτης, Σημείον Αντιλεγόμενον 1913-2010, ένας αιώνας ζωής και μαρτυρίες».

Η Άλωσις της Πόλης: Ανάμνησις και Αυτοκριτική

Με αυτό το θέμα εκφωνήθηκε ομιλία υπό του ιερομ. Λ.Γ. της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου εις τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Βόλου την 29ην Μαΐου 1998. Από την αξιοπρόσεκτη και επίκαιρη αυτή ομιλία αναδημοσιεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της προς σωφρονισμό μας.

Ανησυχία για την πορεία της Εκκλησίας μας

Οι ημέρες που διερχόμεθα ως κράτος, και ως πολιτεία, αλλά και ως Ορθόδοξη Εκκλησία είναι όλες δύσκολες. Αντιλαμβάνομαι μια κατάσταση ασυνεννοησίας σε όλους τους τομείς δράσεων των ανθρώπων. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω, αλλά και δεν μπορώ να το κρύψω ότι και μέσα στην Εκκλησία μας επικρατούν φυγόκεντρες δυνάμεις.

Οι ταυτότητες, η κάρτα του πολίτη και το ορθόδοξο φρόνημά μας, Μέρος Β’: «ὀργίζεσθε καὶ μὴ ἁμαρτάνετε»

Πριν λίγες ημέρες, η πολιτική εξουσία συνάντησε τους «εις τύπον και τόπον Χριστού» πνευματικούς μας ταγούς αναφορικά με την περιβόητη κάρτα του πολίτη.

Η ανάγκη της προσευχής

Αγαπητά πνευματικά μου παιδιά,
Ποτέ δεν πρέπει να χάνεται η εμπιστοσύνη μας προς τον Θεό μας. Για να μη συμβεί ποτέ αυτό, οφείλουμε να προσευχόμαστε σε καθημερινή βάση. Όταν απουσιάζει η προσευχή δηλαδή η αναφορά μας στον εν Τριάδι Θεό, τότε ο άνθρωπος αισθάνεται μία εγκατάλειψη, ένα κενό. Είναι σαν να ζει χωρίς στήριγμα, χωρίς νόημα.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC