Αρχική > Κατηχητικά Σχολεία

Κατηχητικά Σχολεία

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και σεβαστοί γονείς
Έχοντας επιλέξει να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας στο Κατηχητικό, δεν κάνετε απλά μία σωστή επιλογή. Επενδύετε στην πνευματική θωράκιση του παιδιού σας, και ασφαλίζετε τον πλέον πολύτιμο θησαυρό που έχετε στα χέρια σας.

Το ξέρετε από μόνοι σας ότι το μέλλον των παιδιών μας είναι σε κίνδυνο. Η κάθε μέρα τους είναι δύσκολη και γεμάτη αγκάθια, Η κοινωνία που τα περιβάλλει είναι μία άρρωστη κοινωνία. Εγκληματικότητα χωρίς σταμάτημα. Ανηθικότητα χωρίς αναστολές. Ηγεσίες χωρίς φιλότιμο και χωρίς αίσθημα αγάπης για την πατρίδα μας και για τις αξίες των πατέρων μας. Τηλεόραση με κατάπτυστο περιεχόμενο, δημιουργημένο γιο άθεους, απάτριδες, άσωτους πνευματικά τυφλούς και σκλάβους. Διαδίκτυο που έχει τη δύναμη, με το πάτημα λίγων κουμπιών, να δηλητηριάσει τα μάτια και το νου των παιδιών σας φέρνοντας όλα τα αίσχη του κόσμου μέσα στο παιδικό τους δωμάτιο. Παραθρησκείες και μασονισμοί που υπόσχονται επίγεια ευτυχία μα κατατρώγουν τις σάρκες της εθνικής μας συνείδησης. Ναρκωτικό και πορνεία που υποδουλώνουν το πνεύμα στη σάρκα. Αναρχισμός που βρίσκει πρόφαση για κάθε αμαρτία. Δάσκαλοι και καθηγητές που συχνά εκφυλίζονται σε απλούς μισθοεισπράκτορες παραπαίοντας μεταξύ ασυνειδησίας και αδιαφορίας για το χαρακτήρα και την ψυχή των παιδιών μας.

Το Κατηχητικό δεν είναι εδώ απλά για να πει ιστοριούλες στο παιδί σας. Το παιδί σας, μέσα στο Κατηχητικό σχολείο, θα έχει την εμπειρική ευκαιρία να γράψει στην καρδιά του το Ζώντα Λόγο του Αναστημένου Κυρίου μας. Να κατανοήσει βαθιά την Ayiq Πίστη μας. Να μυσταγωγηθεΐ στην ένωση με τον Αληθινό Τριαδικό Θεό μας. Να ζει, μέσα στην καθημερινότητα του, την εμπειρία της επικοινωνίας με τον Σωτήρα, Φίλο και Αδελφό του, τον Ιησού Χριστό. Να επικαλείται την απροσμάχητη σκέπη και προστασία της Μητέρας Παναγίας και των Αγίων Πατέρων μας. Να χτίσει ακατάλυτους αρμούς πίστης στην Ελληνική πατρίδα μας. Να νιώθει πλημμυρισμένη η καρδιά του από σεβασμό και αγάπη στα ιδανικά και τις αρετές των αγαπημένων και τίμιων προγόνων μας. Να εμπνέει και να ακτινοβολεί το Καλό στην πατρίδα του, στην κοινωνία του, στους συνανθρώπους του, στη δική του αυριανή ζωή.

Τελικά, το Κατηχητικό θα δώσει στο παιδί σας ένα πανίσχυρο όπλο: μία αλάνθαστη πυξίδα για τη ζωή του. Γιατί το παιδί σας θα περάσει στη ζωή του μία Οδύσσεια γεμάτη Σειρήνες και Συμπληγάδες - ίσως με φτώχεια, ίσως με πλούτο, πάντα όμως με πολλούς πειρασμούς και παρασυρμούς. Μπορεί στο δρόμο της ζωής του να παραστρατήσει, να αποπροσανατολιστεί, να γονατίσει, να χάσει το δρόμο του. Αν στην καρδιά του ριζώσει από νωρίς η πυξίδα του Χριστού, θα έχει τη δύναμη να επιστρέψει στην πνευματική Ιθάκη, απ'όπου και αν βρεθεί.

Αυτό τα πολύτιμα και κρίσιμα πρότυπα, το παιδί σας δεν θα τα πάρει εύκολα από πουθενά αλλού, παρά μόνο από το Κατηχητικό και από το σπίτι του - το δικό σας σπίτι. Ρώτησαν κάποτε τον Γέροντα Παΐσιο, από πότε πρέπει να ξεκινά η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς. Η απάντηση-καταπέλτης ήταν: «Από είκοσι χρόνια προτού γεννηθεί το παιδί».

Είναι απαραίτητο να γίνετε ενεργητικοί συνεργάτες και σύμμαχοι στο κοινό έργο μας, που δεν είναι άλλο από την πνευματική θωράκιση του παιδιού σας. Να αισθάνεται δηλαδή το παιδί ότι το σπίτι είναι η προέκταση του Κατηχητικού και το Κατηχητικό είναι προέκταση του σπιτιού. Ένας ενιαίος κόσμος προτύπων.

Λίγα απλά πράγματα σας ζητάμε. Δεν απαιτούν ούτε χρόνο, ούτε χρήμα, ούτε γνώσεις - μόνο την καλή διάθεση της καρδιάς σας.

1. Να κάνετε το Σταυρό σας στο τραπέζι, κάθε φορά που τρώτε μαζί με το παιδί σας, με ευπρέπεια και σεβασμό. Να σας βλέπει να το κάνετε.

2. Να έχετε μιά εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας σε μιά γωνιά του σπιτιού. Κοντοσταθείτε έστω λίγα δευτερόλεπτα πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, ή πριν φύγετε το πρωί, κάντε το Σταυρό σας με μία μικρή προσευχή, έστω ένα «Κύριε βοήθει μοι» ή ένα «Κύριε δόξα Σοι». Να σας βλέπει να το κάνετε.

3. Ανάψτε ένα καντηλάκι και ένα θυμίαμα μπροστά στην εικόνα έστω την Κυριακή το πρωί στο σπίτι σας. Να νιώσει το παιδί μέσα του ότι έτσι μυρίζει η αγκαλιά του σπιτιού του, έτσι μυρίζει η πνευματική του πατρίδα.

4. Φέρτε το παιδί σας για τη Θεία Κοινωνία, μα κοινωνήστε κι εσείς μαζί του. Να σας βλέπει να συμμετέχετε μαζί του και μαζί με τον Κύριο μας στο κοινό Μυστικό Δείπνο.


Βοηθήστε μας και βοηθήστε το παιδί σας. Δεν έχουμε λόγια για να σας περιγράψουμε πόσο αυτές οι μικρές κινήσεις σας στα μάτια του θα αποκτήσουν ανεκτίμητη-αξία στην καρδιά του.

Με τις θερμότερες ευχές για ένα ευλογημένο ξεκίνημα στη νέα κατηχητική χρονιά μας,

Οι Κατηχητές του Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ / ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ:
Κάθε Σάββατο 10:30-11:45, στο Αρχονταρίκι, οδος Σηφάκα 12.
Α΄ και Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Κάθε Σάββατο 10:30-11:30,ο Στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής
Γ΄ και Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Κάθε Σάββατο 10:30-11:30,ο Στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής
Ε΄ και ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Κάθε Σάββατο 10:30-11:30,ο Στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ: Σάββατο 16:30 μ.μ. – 18:15 μ.μ. & 18:15 μ.μ. – 20:00 μ.μ.
Χώρος διεξαγωγής μαθήματος : Αρχονταρίκι ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ: Σάββατο 10:00 π.μ. – 11:15 π.μ. Χώρος διεξαγωγής μαθήματος : Πνευματικό κέντρο οδού Μαλακάση

Mήνυμα των Kατηχητών

Αγαπητοί Γονείς, σεβαστά μας παιδιά,

Η κατηχητική συντροφιά του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών εδώ και αρκετό καιρό ξεκίνησε ουσιαστικά μία πολύ σημαντική προσπάθεια στην ανάπτυξη και βελτίωση των κατηχητικών μας συνάξεων.

Υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός που θα πρέπει να νικήσουμε, προπάντων εμείς οι γονείς αλλά και τα παιδιά μας.

«Γιατί να πάω Κατηχητικό» αναρωτιέται το παιδί που πιέζεται από ατελείωτες ώρες φροντιστηρίων, σχολείου και διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων, τα οποία κυριολεκτικά έχουν πνίξει το χρόνο του.

«Τι θα κερδίσει το παιδί μου από το Κατηχητικό» είναι ο προβληματισμός του γονιού που πασχίζει και αγωνιά να δώσει στο παιδί του χρήσιμα εφόδια για τη ζωή.

Τι στην πραγματικότητα όμως προσφέρει το Κατηχητικό στους νέους και τις νέες μας ανεξαρτήτου ηλικίας;

Μας βοηθάει να γνωριστούμε με τον Άγιο Θεό μας, με την πίστη μας, με την παράδοση της Εκκλησίας μας· στο να γεμίσει η ψυχή μας, στην ικανοποίηση του νου, στην ευφροσύνη της καρδιάς μας, μας εγγυάται την επιτυχία και την ευτυχία στη ζωή μας.

Στις κατηχητικές μας συνάξεις δεν περιοριζόμαστε σε ένα στείρο μάθημα, ή στην απομνημόνευση γνώσεων, άλλα στην ουσιαστική προσέγγιση της Ορθοδοξίας μας και το χαρούμενο βίωμα της χριστιανικής μας ζωής.

Στόχος μας είναι να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει και να αναπτύξει βασικές αξίες της ζωής όπως την αγάπη, τη χαρά, την προσφορά, την κοινωνικότητα, τη συνεργασία την ευγένεια, την υπομονή, τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία κ.α. Μπορεί να βρει φίλους και να ανταλλάξει απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα, καθοδηγώντας μια συζήτηση και μοιράζοντας τα συναισθήματα του με τους άλλους.

Συγχρόνως, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πλήθος δραστηριοτήτων όπως πρωταθλήματα, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, χορωδίες, εκδρομές, συζητήσεις, οικολογικές εκδηλώσεις, χειροτεχνίες, είναι μερικές μόνο ασχολίες που παρέχονται σήμερα από την κατηχητική συντροφιά του Αγίου Ελευθερίου.

Το κυριότερο, όμως, είναι πως μέσα από τη νεανική κατηχητική μας συντροφιά το παιδί βιώνει την Εκκλησία ως αγκαλιά, την ενορία ως οικογένεια, τον διπλανό του ως αδελφό και αυτή η αίσθηση της συμπόρευσης είναι περισσότερο απαραίτητη σήμερα.

Στην σημερινή εποχή της οικονομικής και ηθικής κρίσεως που μαστίζει την χώρα μας γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι χωρίς Θεό, Αξίες και Ιδανικά δεν μπορούμε να μείνουμε για πολύ αλώβητοι. Το κατηχητικό προσφέρει και τα τρία και αυτό ακριβώς είναι που το καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σας καλούμε να παροτρύνεται τα παιδιά σας να γνωρίσουν και να φοιτήσουν στο κατηχητικό σχολείο της ενορίας μας βοηθώντας τα στην ενίσχυση της πνευματικής τους προόδου και συγχρόνως θα σας δώσει την βεβαιότητα ότι κάνατε την ασφαλέστερη και σοφότερη επένδυση για το μέλλον τους.

Η Κατηχητική Ομάδα του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας...

video from Orthmad Videos on Vimeo.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC