Αρχική > Ιστορικό

Ιστορικό

 • 1947: Ιδρύεται στη Μαδαγασκάρη η ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου από Έλληνες μετανάστες.
 • 1964: Για πολιτικούς λόγους οι Έλληνες φεύγουν από τη χώρα και η ενορία παύει να λειτουργεί.
 • 1974: Φθάνει στη Μαδαγασκάρη ο Ελληνοαυστραλός ιεραπόστολος Αρχιμ. Π. Νεκτάριος Κελλής μαζί με την αδελφή μοναχή Νεκταρία. Με γενναία ψυχή, ιεραποστολικό φρόνημα και σκληρή εργασία μέσα σε μία δεκαετία αναγεννάται η Ορθοδοξία στο νησί, αναγνωριζόμενη από την πολιτεία ως νόμιμη θρησκεία.
 • 1997, 23 Σεπτεμβρίου: Η Μαδαγασκάρη με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας γίνεται επισκοπή, επί μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου του Ζ’, με πρώτο επίσκοπο τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Κελλή.
  • 2004, Σεπτέμβριος: Η τραγική πτώση του Σινούκ στα ανοιχτά του Αγ. Όρους στερεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από τον αείμνηστο Πατριάρχη κυρό Πέτρο Ζ’ και μαζί του και η επισκοπή Μαδαγασκάρης χάνει τον πατέρα Νεκτάριο.
  • 2004, Νοέμβριος: Η δύσκολη συνέχιση του έργου στην Επισκοπή Μαδαγασκάρης εντέλλεται από το νέο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ και η Ιεραρχία στον Αρχιμ. π.Ιγνάτιο Σεννή, αδελφό της Ι.Μ. Σταυρονικήτα Αγ. Όρους και παλαίμαχο ιεραπόστολο σε Κορέα και Ινδία.
  • Σήμερα στην Ορθόδοξη Μαδαγασκάρη πραγματοποιούνται:
   – Συσσίτιο πτωχών παιδιών σε καθημερινή βάση
   – Διανομή δεμάτων αγάπης κάθε Δευτέρα σε 900 πτωχές οικογένειες
   και λειτουργούν:
   – 10 Δημοτικά Σχολεία & 1 Λύκειο
   – Γηροκομείο
   – Κλινική, Ιατρείο, Φαρμακείο
   – Φροντιστήριο Κατηχητών
   – Σεμινάριο Ορθοδόξων κληρικών
   – Μεταφραστικό κέντρο λειτουργικών βιβλίων
  • Από το φθινόπωρο του 2009, η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου Αχαρνών συστρατεύεται στον αγώνα της Επισκοπής Μαδαγασκάρης, δημιουργώντας ήδη ένα εξοπλισμένο διθέσιο σχολείο, αλλά και χρηματοδοτώντας το καθημερινό συσσίτιο χιλίων παιδιών για το 2010. Επόμενος στόχος μας η δημιουργία 5θέσιου Δημοτικού Σχολείου στο Soavinarivo.

  Το έργο της Επισκοπής Μαδαγασκάρης είναι πολύπλευρο και μεγάλο, όπως η αξία κάθε ψυχής και κάθε ζωής που εντέλλεται να προστατεύει και να φροντίζει. Έργα Παιδείας, έργα Φιλανθρωπίας, έργα Ορθοδόξου Πίστεως. Έργα Χριστού, που ανταποδίδουν λίγες από τις θυσίες των Αποστόλων, των Αγίων και των φωτισμένων ευεργετών μας, που έχουν γίνει πρωτύτερα για μας και τη δική μας πατρίδα.

©2010 orthmad.gr | Web development by Integrated ITDC